VfB Stuttgart - Bayern München

autor: Marek

V předchozím článku jsem slíbil zpětně napsat report z prosincové návštěvy utkání VfB Stuttgart vs. Bayern Mnichov s mým kamarádem Adrianem, se kterým jsem udělal obsáhlý rozhovor, který najdete na konci článku


Návštěvu Bundesligy jsem měl v plánu již delší dobu, pro našince je to jedna z nejlepších příležitostí, jak si užít fotbal nejvyšší kvality a zároveň jednak necestovat daleko a potom také neplatit tolik, například v porovnání s Premier League. Jako první zářez jsem zvažoval Lipsko, které bych měl z Prahy kousek, ale na druhou stranu mě trochu odrazoval fakt, že se rozhodně nejedná o tradiční německý klub se vším všudy. Nakonec jsem plány měnil, když jsem se domluvil s dlouholetým kamarádem Adrianem ze Stuttgartu, který nabídl svou pomoc se sháněním lístků a zároveň také služby průvodce po šestém největším městě Německa. Na plánovanou cestu jsem přibral kamaráda Petra a Adrianovi jsme zadali vskutku nelehký úkol, sehnat lístky na nejžádanější zápas sezóny proti Bayernu Mnichov. Po době nejistoty vše naštěstí klaplo a náš kolega ukořistil dva lístky na sezení na hlavní tribuně, hned po naší levici spočíval kotel domácích.

Z Prahy do Stuttgartu jezdí Flix Bus za nějakých sedm nebo osm stovek, cesta trvá zhruba 6 hodin. Vycházelo nám to levněji než vlak s ČD a také rychleji. Cestou do Stuttgartu autobus stavil v Norimberku, a jelikož zbývalo 8 dní do Štědrého dne, tak jsme již mohli pocítit vánoční atmosféru, které jsme si potom užili dosyta v samotném Stuttgartu. Nadělili jsme si tak předčasný dáreček. Cílová stanice autobusu byla na letišti, naštěstí jsme si této logistické chyby všimli a po konzultaci s řidičem vystoupili předčasně ve stanici Kornwestheim. Z té to totiž bylo do centra Stuttgartu stejně daleko a ušetřili jsme dalších půl hodiny cesty na letiště. Tam jsme se sešli s Adrianem, který nám předal lístky, díky kterým jsme měli v den zápasu vlakovou dopravu zadarmo. Mimochodem, bylo nám řečeno, že hromadná doprava ve Stuttgartu je jedna z nejdražších v celé zemi a skutečně to nevycházelo nejlevněji, půlhodinová cesta za nějakých 6€ (byla zde možnost koupit celodenní jízdenku). Cestou na hlavní nádraží (Hauptbahnhof) jsme již potkávali mnoho fanoušků VfB a v přeplněném vagónu došlo i na zpěv chorálů proti Bayernu. Místní se chovali přátelsky a to i dokonce i tehdy, když jsme byli podezříváni z příslušnosti k ruské národnosti díky mé konverzaci s Petrem v češtině. Rychle jsme tazateli odpověděli, že tomu tak není.

Mercedes-Benz Arena

Stadion vypadá již z dálky majestátně a z hlavního nádraží se k němu dojde za čtvrt hodinky. Před vstupy jsou vyhotoveny repliky míčů z mezistátních zápasů hraných v Mercedez-Benz Aréně a jeden z nich patří také duelu s Českou republikou. Hned vedle se nachází komplex tréninkových hřišť a Porsche Arena, ve které sídlí tým házené. Na dohled je též Mercedez-Benz muzeum, náš cíl v předzápasovém čase. Jsou zde stovky vozů ze všech historických období, pro velké fanoušky automobilů se jedná skutečně o ráj a projít vše by zabralo nejméně dvě hodiny. My měli bohužel jen půl hodinky, a tak jsme pohyb mezi expozicemi urychlili, i tak jsme ale stihli projít většinu muzea a pokochat se krásnými vozy od sportovních modelů až po terénní monstra. K vidění bylo i mnoho exponátů, které se týkaly vývoje značky. Návštěvu rozhodně doporučuji. Ve městě je také Porsche muzeum, které stihneme snad příště.

Výkop se blížil a davy se již začaly hrnout směrem k aréně. I my jsme zaujali místa ve frontě a zanedlouho se dostali do útrob stadiónu. Svá místa jsme našli vedle již plného kotle, který ani v mrazivém počasí hlasivky nešetřil, právě tam fandil i náš kamarád Adrian. Bylo těsně pod nulou, i tak ale vyprodáno. Termo a deka byly nezbytnými pomocníky v rámci přežití, stejně jako miniatury Jägermeistera ze supermarketu, narychlo dopíjené před zápasem. VfB si v tabulce nevedlo nejlépe a každý bod by se hodil, nikdo ale nečekal lehké utkání. Hostům ze sestavy vypadl Robben, ale další hvězdy našemu zraku neunikly a to včetně Lewandovského. Nejvíce pozornosti ale budil náhradní brankář Ulreich, bývalá opora VfB, které se příliš příznivého přivítání nedostalo. Nejlepší střelec Bundesligy Lewandowski hned po čtyřiceti sekundách střílel těsně vedle, jen to stadiónem zašumělo. O pár minut později hrozili i domácí, Akolo hrozil po kombinaci těsně před vápnem. Bayern měl dvě tutovky po třicáté minutě, ale Lewandowskiho i Tolissa skvěle vychytal Zieler. VfB srdnatě bojovalo a většinu času byl zápas vyrovnaný. Akolo trefil tyč. První úder přišel až v 79. minutě z kopačky střídajícího Müllera. Na to domácí vrhli všechny síly do útoku a Bayern přikovali ve vlastní šestnátce. Z mnoha šancí tam nic nepadlo a rozhodnout mohl James, který šel od půlky sám na Zielera, ten se ale znovu překonal a s trochu odfláknutou dorážkou neuspěl Lewandowski. To se Bayernu málem nevymstilo, protože v 92. minutě rozhodčí odpískal zpětně po konzultaci pokutový kop. Süle jasně fauloval, míč vůbec netrefil. O drama bylo postaráno. Míč si vzal Akolo a přímo před kotlem VfB si ho postavil na penaltový puntík. Zápas odehrál solidní a teď se mohl navíc stát hrdinou domácích. Rozeběhl se. A penaltu bohužel kopl prachbídně. Po zemi doprostřed. Následně sudí ukončil utkání. Hezké gesto bylo, že kotel Akola nevypískal, ale naopak mu aplaudoval, aby mu zvedl náladu. Stuttgart by si rozhodně alespoň bod zasloužil, i když přežil pár šancí Bayernu, tak hrál aktivně, bojovně a rozhodně jen nebránil. Naopak od Bayernu jsem čekal trochu více, hráči se mi nezdáli v nejlepší formě a Lewandowski byl často na hrotu úplně odříznutý. Rozhodně zklamal James, naopak Tolisso hrál dobře. Na straně VfB zaujal velmi talentovaný Pavard, dobře bojovali Akolo a Gentner. Atmosféra byla celý zápas skvělá, kotel nepřestával zpíval a když se bíločervená masa dala do pohybu, tak to vypadalo parádně.

Bod pro VfB byl skutečně blízko a zrovna proti Bayernu by šlo o vítanou vzpruhu po nevydařeném podzimu. Radovat se domácí mohli alespoň z výkonu, na kterém určitě šlo stavět do budoucna. Po zápase jsme se prošli v centru města, kterému dominuje náměstí Schlossplatz, kde se také nacházely vánoční trhy, krásně to osvícené místo. Zde je také Königstraße s mnoha obchody. U místního kina lákaly před premiérou posledních Star Wars postavy ze série, kostýmy byly takřka identické s těmi filmovým, fotky máme třeba s imperiálním pilotem, scout troopem nebo Bobou Fettem. Proběhl také pokus najít dvojníka Han Sola, volba ale odpovídala tak napůl. To jsme ještě nevěděli, jakou bídou nový film dopadne. Otravnou zimu jsme zahnali svařákem a pokračovali dále na pizzu. Mimochodem, ananas na ní podle mě patří, změňte můj názor! Cestou na hotel jsme v metru spatřili vícero lidí s podivnými třpytkami na obličeji, o co jde jsme zjistili, když se dvě podobně ozdobené slečny ptaly Adriana na cestu. Ten je poslal stejným směrem jako nás k našemu hotelu, takže jsme čekání na metro strávili konverzací, ze které vyšlo najevo, že ve Stuttgartu se koná festival elektronické hudby, na který holky přijely až z Paříže. Ze zálohy jsme potom zákeřně byli překvapeni společným selfiem, takže naše ksichty nejspíše skončily na nějakém francouzském Facebooku. Pozvánku na festival jsme ale odmítli, lístky staly asi 30€ a tančit do osmi ráno na elektro by byla sebevražda po tom, co jsme byli celkem nevyspalí (také holduji spíše metalu). V neposlední řadě zde byla potřeba dostat se na hotel do desíti hodin.

Druhý den jsme potom strávili v Ludwigsburgu, odkud Adrian pochází. Ve městě vzdáleném 15 minut od Stuttgartu se nachází krásný barokní zámek ve stylu Versailles. Zahrady samozřejmě v létě vypadají daleko lépe, než jak jsme je zažili my v zimě, ale i tak je celé místo hezkou zastávkou. V samotném zámku se také nachází sochy a obrazy k vidění, přístup do celého sídla je ale umožněn až po zaplacení prohlídky. Kousek odtud je také lovecký zámeček, který ovšem procházel rekonstrukcí. K obědu jsme vychytali slevu na all you can eat v restauraci, za oběť padly výtečné jitrnice, vepřové a špecle, které jsou prý typický regionální pokrm, vše samozřejmě v doprovodu místního pšeničného piva. Určitě se jednalo o super výjezd a Bundesligu máme v plánu si zopakovat.

Zámek v Ludwigsburgu

Rozhovor s Adrianem:

Zpětně jsem zpovídal Adriana a to nejen o zápase.


Ahoj, jak dlouho VfB Stuttgart podporuješ a jak jsi k němu vlastně našel cestu?

Zdravím. Teď to bude asi 8 let. Začalo to tak, že na návštěvu přijela sestřenice z Austrálie a chtěla vidět zápas, protože strýc fandil VfB, když tady ještě žili. Takže jsem šel na stadión s ní a s mým tátou a ihned se mi vše okolo klubu zalíbilo. Momentálně nechybím skoro na každém domácím zápase.

Co si ze zápasu proti Bayernu vybavíš jako první?

Tak hlavně penaltu ke konci, kterou jsme bohužel nedali. Dále také skvělou atmosféru a to, jak Vidal nasimuloval pád a získal přímák, ačkoliv VfB mohlo jít do tutové šance.

Co pro tebe vlastně znamená rivalita proti Bayernu?

Bayern rozhodně není oblíbený u fanoušků ostatních klubů po celém Německu a řekl bych, že je to hlavně kvůli image klubu, který je dost arogantní a sami si ho cíleně budují. A to jak hráči, tady bych uvedl třeba Robbena, Riberyho nebo Rafinhu (i když se to v posledních letech lepší, nová generace mi už tolik nevadí), tak i vedení (mám pocit, že Rummenigge jednou prohlásil před finále poháru, že by nás porazili i s 1,5 promile pod kůži, nebo kolik to bylo...). Také si myslím, že mají velkou podporu fanoušků díky úspěchům a nelíbí se mi, jak vykupují ligu a tím ji celou oslabují. A taky je nesnáším, protože nás vždy porazí.

Velké zápasy jsou také vždy proti Karlsruhe, jak jsi mi v minulosti říkal. Jak vznikla tato rivalita?

Ano, je to derby a vzájemná nesnášenlivost trvá už dlouhou dobu. Řekl bych, že je daná historicky. Württembersko, kterého je Stuttgart hlavním městem, vždy bojovalo s Bádenskem, kde je zase největší město Karlsruhe. Časem došlo k sloučení obou regionů do jednoho, ale rivalita stále trvá.

Zpět k zápasu. V tomto čase to s VfB nevypadlo nijak skvěle, avšak jarní část sezóny se velmi podařila. Co vidíš jako hlavní důvody této změny?

Ano, to je pravda. Nebylo to ideální. Po zápase s Bayernem panoval optimismus s energií, kterou hráči vložili do hry, ale po zimní přestávce jsme dvakrát prohráli s Mohučí a vše se změnilo. Vypadalo to, že hráči již nebojují. Nejsem si jistý, co se přesně stalo, ale během sezóny se také změnil herní styl. Bývalý trenér Wolf, který dříve vedl rezervu BVB, hrál své poslední zápasy velmi defenzivně. Někdy i s pěti obránci, navzdory tomu jsme ale stále inkasovali mnoho branek. Zápas proti Schalke potom ukázal, jak špatně na tom jsme. Oba týmy hrály hrozně, ale my jsme neměli ani žádnou motivaci, alespoň takový jsem měl z utkání pocit. Po zápase si každý myslel, že Wolf dostane ještě poslední šanci proti Wolfsburgu, ale nabídl svou rezignaci vedení a to ji přijalo.
Místo něho přišel Tayfun Korkut. Fanoušci ze začátku nebyli spokojení, protože v předchozích angažmá nebyl velmi úspěšný, ale jak jsme viděli, tak to neznamenalo mnoho. Získali jsme dost bodů. Co se změnilo? Upřímně, moc toho na první pohled není. Nehrajeme už ale formaci na 5 obránců a do základu se dostávají Thommy a Gomez, kteří měli oba vydařené zápasy. Korkut vždy staví stejnou jedenáctku, pokud je to možné, na což trpí nedostatek herních příležitostí Donis, Akolo a Özcan.
Ale i s těmito úspěchy poslední týdny se mi moc nelíbí nový směr. S Wolfem jsme měli vizi hrát s mladými hráči a postupně vybudovat něco velkého s také mladým koučem. Toto již neplatí. Hrajeme s Gomezem, Beckem, Aogem a Getnerem, i když máme mnoho mladých hráčů. Uvidíme, co se bude dít dále, ale jak říkám, to očekávání něčeho velkého v budoucnu je pryč.

Změnila se pod Korkutem také morálka týmu k lepšímu?

Nemyslím si, že moc ano. Většinu sezóny jsme hráli s dobrou motivací, až na těch pár zápasů, které ve výsledku stály Wolfa trenérské křeslo. Hodně duelů na podzim jsme prohráli vlastními chybami, i když hráči bojovali naplno.

VfB před dvěma roky po dlouhé době sestoupilo, ale dokázalo se vrátit ve velkém stylu zpět a teď už podle mě můžeme klidně říct, že je zachráněno. Říká se ale, že druhá sezóna bývá obtížnější. Co je potřeba změnit v létě nejvíce? Které posty bys posílil?

Zatím zachráněni ještě nejsme, ale je to blízko. Pár věcí je potřeba skutečně změnit. Přivedl bych mladého hroťáka, který bude jednou těžit ze zkušeností našich starších útočníků. Dále také náhradu za Badstubera, který chce odejít do týmu hrajícího Ligu Mistrů. Mluví se hodně o Kempfovi a toho bych bral, akorát se mi zdá náchylný na zranění. Potom údajně nebude prodloužen kontrakt Insuovi, takže budeme muset koupit i nového levého beka. Hodil by se i bek pravý, jako druhá volba za Beckem. Potom uvidíme, co se bude dít s Maném, který byl velkou část sezóny zraněný, ale minulý rok hrál skvěle. Nakonec je tady pozice desítky, rád bych zpět přivedl Didaviho, kdyby Wolfsburg sestoupil. To by bylo ohledně přestupů vše.

Jak velká je šance, že VfB vykoupí Maného?

Myslím si, že hostování bude prodlouženo, protože se zranil. Sporting by mu musel prodloužit smlouvu také, nebo by ho uvolnili za menší sumu. Řešil bych to po další hostovačce, která je podle mě nejreálnější, ale pokud by potom stál 12 miliónů €, tak to zaplatíme.

Je v klubu nějaký talentovaný mladík, na kterého bychom se měli speciálně zaměřit?

Özcan, možná Sessa. Ale upřímně mě nenapadá nikdo výjimečný.

Jak jsi spokojen se směrem, kterým je klub řízen? Dělá vedení dobrou práci?

Jak už jsem říkal, radši bych měl jako kouče Wolfa. Nelíbí se mi, jak rychle byl vyhozen. Přivedl Maného, Pavarda, Zielera a Badstubera a také obnovil kontrakt s mnoha mladíky. Díky němu jsme také zvládli návrat z druhé ligy tak lehce. Byla zde sdílená vize, která měla také dopad v hlasování, kterého se účastnili i fandové, jestli klub přeměnit na akciovou společnost. Stalo se tomu tak, ale v současné situaci by to dle mého názoru neprošlo.

VfB získalo v sezóně 2006/07 titul. Za dva roky následovalo třetí místo. A potom ústup z pozic na špičce tabulky. Co vnímáš jako příčinu tohoto pádu?

Špatnou přestupovou politiku, kdy se peníze utrácely za průměrné hráče a naopak když bylo potřeba investovat pro získání dobrých posil, tak vedení nechtělo.

Kdo jsou tvoji nejoblíbenější hráči z minulosti a současnosti?

Z těch dřívějších Cacau a Harnik. Dnes asi Baumgratl a Gentner.

Co činí VfB unikátním oproti dalším německým celkům?

Karawane Cannstatt (dnes již tradiční fanouškovský průvod městem). Podpora klubu i ve špatných časech. Vyprodaný stadión i proti slabším soupeřům.

Řekl bys, že je klub přátelský vůči fandům, když mluvíme o cenách lístků, ostatních servisech, událostech pro veřejnost?

Určitě ano. VfB je rodinný klub. Nemáme zde skoro žádné bitky a tak podobně. I ceny lístků jsou OK. Mohlo by se udělat více míst na stání a občerstvení na stadiónu je docela drahé a pomalu vydávané.

Co by Bundesliga měla udělat, aby zastavila svou stagnaci? V očích mnoha lidí je ligou o jednom týmu a to ji činí nezajímavou.

Sky uvažuje o tom, že by větší části výdělku z televizní smlouvy šly slabším celkům. Dává to smysl. Dříve nejvíce dostávaly nejlepší týmy, ale ty měly hodně peněz z Ligy Mistrů. Sky samozřejmě chce zábavnou a vyrovnanější ligu. Taky si myslím, že by týmy s velkou fanouškovskou základnou měly dostávat více peněz. Například na zápasy typu Lipsko vs. Leverkusen nebo Wolfsburg tolik lidí v TV nekouká, ale stejně dostanou více peněz než VfB, HSV nebo Werder, které trpí jen ligovou pozicí, i když mají vyšší celkovou sledovanost. Tyto tradiční celky drží ligu naživo se svými fankluby. Mezinárodně by to lepším výsledkům nepomohlo, ale uvítal bych to. Současná situace tu podle mě nebude dlouho, protože ty ceny v Anglii jsou neskutečné. Radši budu za svou ligu s kluby, které si stojí za svými standarty a pracují tvrdě a dobře. Pokud tomu tak bude, tak přežijeme explozi této bubliny s přeplácením. Ale očekávám, že Bayern se přidá a v létě by mohli zrealizovat 90 miliónový přestup. To by je učinilo dominantními pro další dva roky, ale v této době čekám, že se současný systém zhostí a tyto kluby, které tak nehorázně přeplácejí, budou mít potíže, což prospěje normálním klubům jako našemu.

Děkuji za rozhovor, ať se daří! 

Žádné komentáře:

Okomentovat