Bayern Mnichov vs. Manchester United - příprava 2018

autor: Tučňák_

Jeden report o zápasu Bayernu tu už je, nicméně teď bych rád popsal návštěvu Allianz Areny z pohledu fanouška Die Roten.

Vstupenky
Vzhledem k tomu, že držitelé vstupenek na bundesligová utkání se kvůli velkému zájmu losují (a na oficiálním druhotném trhu předpokládám bude velmi těžké najít více lístků vedle sebe), tak jsem využil možnosti koupit vstupenky na přátelské utkání proti Manchesteru United hraném 5. srpna, kde losování neprobíhalo. Další možností by bylo sehnat lístky na venkovní utkání v Berlíně, nicméně jsem chtěl vidět i Allianz Arenu, tak jsem zvolil tuto možnost. Ceny vstupenek se pohybovaly od 20 do 50€.

Stadion a okolí, jídlo a suvenýry
Stadion stojí na kraji města u dálnice, takže má dost prostoru, aby vynikl jeho architektonický styl. Myslím si, že pro milovníky architektury stojí za to i návštěva stadionu čistě jako stavby.



V okolí byla fanzóna, kde byly samozřejmě stánky s jídlem a fanouškovskými předměty.
Osobně doporučuji pivo Paulaner Hell, velký preclík a bratwurst. Jen si musíte připravit 4,50€ + 2€ zálohu za vratný kelímek.
Vratné kelímky jsou dobrá věc, jsou ekologičtější, z pevnějšího plastu a můžou posloužit jako suvenýr.
Ve fanzóně mě zaujalo toto pečené zvíře (podle jídelního lístku se zřejmě jednalo o vola).




Ceny za suvenýry byly poněkud vyšší, například šála stojí 20€.
Na stadionu se narozdíl od fanzóny dá platit pouze ArenaCard, takže si ji musíte jít nejdříve nabít ke kase (myslím že to jde i online, nezkoušel jsem to). ArenaCard je poněkud kontroverzní záležitost, sice odpadá hledání drobných, jenže pokud si chcete po zápase vybrat zbylé peníze nazpět, tak musíte vystát dlouhou frontu.
Teď k samotnému stadionu. Aby vás tam pustili, nesmíte mít vlastní jídlo a pití a tašku větší než papír A4. Co mě zaujalo, že pracovníci ostrahy byli vesměs cizinci.


Po kontrole přiložíte QR kód vstupenky k terminálu a jste v areálu stadionu.
Aréna je přehledná, vevnitř nejsou moc labyrinty, takže stačí najít svůj sektor. U jednotlivých sektorů stojí ostraha, která kontroluje, zda máte lístky do daného sektoru, obzvlášť u spodního patra. Nicméně pokud chcete si jen udělat pár fotek kousek od trávníku před utkáním, tak vás ostraha bez problémů pustí.
Přímo v útrobách stadionu si lze koupit bratwurst, kuřecí nugety, pivo a další fastfood pokrmy. Co mě dost zklamalo je, že se na stadionu neprodává obyčejná voda v PET láhvi, takže musíte si kupovat pití do kelímku, kde je při zápase slušná šance na vylití. Kelímek perlivé vody stojí 3,50 €, takže se vyplatí spíše si koupit pivo za 4,50€ a do prázdného kelímku doplnit vodu na toaletách (je pitná). Cena jídel je od 4 po 12 €.
Měl jsem obavy z front na záchod při poločase, překvapivě se to ale dalo stihnout do 4 minut včetně vystání fronty.

Zápas
Před zápasem proběhla samozřejmě rozcvička obou týmů. Na obrazovkách se promítl sestřih minulého vzájemného utkání obou týmů.
Těsně před zápasem vyzval hlasatel ke zvednutí barevných papírů, ze kterých vzniklo povedené choreo. Následovalo tradiční hlášení sestavy, ve které fans vždy zakřičeli příjmení všech hráčů a trenéra, což byl zážitek sám o sobě.






Během úvodního hvizdu mě poněkud zaskočila jedna věc – fanoušci zmačkali barevné papíry které předtím posloužily k choreu a házeli je před sebe. Netuším, zda to dělají každý zápas, každopádně po zápase bude dost věcí k úklidu.
Papíry posloužily také jako vlaštovky, které následně diváci házeli před sebe a některé z nich skončily na hřišti. Poněkud ironické bylo, že vlaštovky vyvolaly v publiku větší pozdvižení než gólové akce, obzvlášť když jedna vlaštovka málem skončila v brance Davida de Gey.
Na zápase nebyl kotel, což bylo znát na atmosféře. Já jakožto fanoušek Bayernu byl spokojen, nicméně více lidí řeklo, že byli zklamání. Faktem je, že nebylo po kom opakovat chorály, fanoušci se povětšinou zmohli na hučení a potlesk.
Oficiálně bylo vyprodáno, ale dost míst bylo neobsazených – hlavně v sektoru který je zřejmě vyhrazen pro sponzory.

Co se týká samotného výkonu, Bayern byl většinu doby na míči a měl i většinu šancí, nicméně moc nebezpečné povětšinou nebyly. Dobrý individuální výkon předvedl Robben, na kterém nebylo znát, že už má svůj věk a stále mátl svými kličkami protihráče. Taky se mi líbila spolupráce krajních obránců a křídel - Kimmicha a Robbena, Alaby a Ribéryho. Gnabry a Coman přinesli do utkání svižné útočné akce, pro Bayern bude jedině dobře, pokud budou v těchto výkonech pokračovat, mnichovský celek bych řekl v poslední době doplácel na pomalejší hru.
Střídající Lewandowski až na nějaké šance moc vidět nebyl a Boateng dostal jedinou žlutou kartu v utkání.





Sice jsem se na United příliš nezaměřoval, nicméně nebylo na hřišti vidět, že hraje nejúspěšnější anglický tým všech dob. Alexise jsem si vůbec nevšiml. Pamatuji si jen na pár zákroků De Gey, pár pokusů o protiútok, rozčilujícího se Mourinha a mladíky co přišli na závěr utkání. Nejvíc z nich byl vidět jeden černoch s dlouhými vlasy, který s dalšími mladíky měl aspoň nějakou motivaci se předvést. Pro United to není dobrá zpráva před začátkem sezóny.

O jediný gól zápasu se postaral Javi Martínez svou hlavičkou. Díky tomu jsme nepřišli o pokřik “tooor / gól” a střelce gólu (což je dle mého jedna z věcí, na kterou se fanoušek těší).
Vlastně Robben vstřelil ještě jeden gól, který ale nebyl uznán kvůli ofsajdu.
Po utkání jsme šli vybrat zbylé peníze ke kase, kde již ale byl dav lidí.
Dav byl i v parkovišti, kde řidiči na sebe neustále troubili. Na rozdíl od mého očekávání nebylo zapotřebí vytisknout nějaký parkovní lístek, stačilo mít na ArenaCard 10€.





Shrnutí
S návštěvou zápasu svého oblíbeného klubu jsem spokojen, nicméně podle lidí, kteří byli i na jiných stadiónech, tak atmosféra a výkon mohly být lepší. Otázkou je, jak velkou roli hrálo to, že se jednalo o přátelák.



Žádné komentáře:

Okomentovat